Hoe werken aan financiële rust.

/ Hoe werken aan financiële rust.
TERUG

Hoe werken aan financiële rust.

28-08-2020

Het coronavirus heeft in de afgelopen maanden ons dagelijks leven behoorlijk veranderd en soms veel leed veroorzaakt. Niets kan dat leed tenietdoen. Maar het virus geeft ons op veel gebieden ook nieuwe inzichten. Inzichten waar we iets van kunnen en misschien wel moeten leren. Ons vakgebied is het organiseren van financiële zekerheid en daarmee financiële rust voor onze relaties. Wat hebben wij geleerd van de afgelopen periode, waarmee wij u kunnen helpen.

 

Zorg voor voldoende buffers

Wat wij zien is dat het coronavirus bij veel particulieren, ZZP’ers en ondernemers heeft geleid tot financiële zorgen. Volkomen onvoorzien kunnen inkomsten zijn weggevallen. Of hangt de dreiging dat dit in de komende maanden gaat gebeuren in de lucht. Met elkaar komen we tot de ontdekking dat veel mensen onvoldoende financiële reserves hebben om dit soort calamiteiten op te vangen. Onderzoek door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geeft aan dat maar liefst de helft van alle huishoudens op dit moment te weinig financiële buffers heeft.

Willen we leren van de ervaringen die we nu opdoen, dan komt de vraag op hoe groot zo een financiële reserve zou moeten zijn? Natuurlijk kan het antwoord op die vraag voor iedereen anders zijn. De vuistregel voor consumenten en ZZP-er is een buffer van tenminste 3 maanden. Dit betekent dat ook wanneer het inkomen helemaal wegvalt niet alleen de vaste lasten zoals huur/hypotheek, belastingen, etc., maar ook de kosten van levensonderhoud betaald kunnen blijven.

Besparen is mogelijk!

Bij alle ellende die het coronavirus met zich mee heeft gebracht, heeft het echter ook laten zien dat, als het moet, we vaak met iets minder toe kunnen. Noodgedwongen? Zeker! Maar als we goed nadenken, is besparen op onze uitgaven vaak toch nog mogelijk.

Geld opzij leggen

Het coronavirus zal op enig moment overwonnen worden. Een belangrijke les die we dan hopelijk hebben geleerd is dat we ervoor moeten zorgen dat consumenten en bedrijven over grotere financiële buffers gaan beschikken. Dat kan niet alleen via fiscale maatregelen, maar ook door bewuster te “sparen”. Door gedisciplineerd elke maand “iets” op zij te zetten.

Ondanks de lage rente kan voor de één een ouderwetse spaarrekening een goede oplossing zijn. Voor anderen zou een vorm van beleggen een beter alternatief zijn. Op de langere termijn levert beleggen namelijk een hoger rendement op dan klassiek sparen. Daarbij is het wel belangrijk dat je als individuele consument niet probeert “de beurs te verslaan” door beleggingen te kopen wanneer jij denkt dat de koers laag is. En te verkopen wanneer jij denkt dat de koers op zijn hoogtepunt is. De praktijk laat zien dat dit vaak niet de gewenste financiële zekerheid geeft. Maandelijks, in goede en slechte “beurstijden”, een vast bedrag storten, levert op de langere termijn bijna altijd een goed rendement op.

Lichamelijk gezond blijven

De coronacrisis vraagt veel van ons. Sommigen maken zich misschien zorgen om de eigen gezondheid, of om die van familie en vrienden. Het is juist daarom nu nog belangrijker dan anders om bewust bezig te zijn met je fysieke en mentale gezondheid. Om gezond te blijven is het belangrijk om gevarieerd te eten, genoeg te drinken en ook fruit niet te vergeten. Beweeg zo’n 2,5 uur per week matig intensief. Bij matig intensief bewegen gaat je hartslag en ademhaling omhoog. De inspanning kost moeite maar je kunt er nog wel bij praten. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, fietsen of tuinieren. Denk aan uw mentale gezondheid. Blijf niet te lang in bed liggen, slaap niet overdag en zorg voor een dagelijkse routine. Zet muziek aan waar je blij van wordt. Maak toekomstplannen, vooral ook leuke. En kies één moment op de dag om nieuws over de corona-epidemie te volgen. Maar doe dit niet langer dan 1 uur per dag, om te voorkomen dat het je dag gaat beheersen.”

Financieel gezond blijven

Als we hebben bereikt dat we lichamelijk gezond zijn, laten we dan ook proberen financieel gezonder te worden. Door extra te kijken naar de financiële buffers die we ieder voor ons zelf kunnen opbouwen.

Als financieel advieskantoor denken wij graag met u mee hoe u in uw situatie hieraan kunt werken. Wij kijken altijd eerst naar het hele plaatje. Waar staat alles en wat is het allemaal waard. U kunt geld opzij gaan zetten. Dat hoeft echt niet altijd te gaan om grote bedragen die u opzij moet zetten. Kleine maandelijkse reserveringen groeien door de loop der tijd ook aan tot een reserve die u financiële rust zal geven.

Als er iets is waar u meer over wilt weten zoals vragen over pensioen, vermogen, huis & hypotheek, verzekeringen of testament of u wilt gewoon wat gratis tips & advies, voel u vrij om contact met ons op te nemen middels het contactformulier hieronder.

Over het algemeen, niet altijd, krijgt u binnen 24 uur een reactie. Wij helpen u graag op weg!

Heeft u vragen of opmerkingen?? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via onderstand formulier.

Stuur ons een bericht